ARHF Archief

Passages, passanten
(bericht geplaatst 5 februari 2020)

Beluister een radio opname over de dichter A. Roland Holst VPRO, de Plantage, uitgezonden op 9 februari 1988
Klik hier.


NEEM EEN LOOPJE MET PIETER HOEXUM
(bericht geplaatst 6 april 2017)

Schrijver Pieter Hoexum neemt bezoekers mee door museum Kranenburgh. Onder de noemer ‘Neem een loopje met …’ geven ook bekende schrijvers een persoonlijke rondleiding door de tentoonstellingen. Deze tijdelijke ‘buren’ van het museum bewonen beurtelings het Adriaan Roland Holsthuis in Bergen, waar ze rust en inspiratie vinden om te schrijven. Tijdens de Loopjes vertellen ze over hun ervaringen in Bergen en over wat ze zien in Kranenburgh. Schrijver Pieter Hoexum neemt het Loopje in april voor zijn rekening.

Pieter Hoexum (1968) publiceerde in 2014 ‘Kleine filosofie van het rijtjeshuis’ (Uitgeverij AtlasContact). Hij verblijft nu voor de derde keer in het Roland Holsthuis en werkt daar aan een boek over die verblijven dat in het voorjaar van 2018 zal verschijnen onder de titel ‘Doen alsof je thuis bent’. Net als zijn eerdere boek zal dit boek essays bevatten op het snijvlak van filosofie en architectuur. Hij publiceert met enige regelmaat in o.a. De Groene Amsterdammer, dagblad Trouw en Filosofie Magazine.

Rondleiding | Neem een loopje met Pieter Hoexum | 12.30 uur | start: balie Kranenburgh | gratis (excl. museumentree).

Kranenburgh organiseert deze serie rondleidingen in samenwerking met het Bert Schierbeek Fonds en het Adriaan Roland Holst Fonds.

Link: http://www.kranenburgh.nl/agenda/event/294/Neem-een-loopje-met-pieter-hoexum


SCHRIJVERS NEMEN EEN LOOPJE (bericht geplaatst 1 maart 2017)

In Museum Kranenburgh vertellen schrijvers tijdens een Loopje over hun werk en tijdelijke verblijf in het Adriaan Roland Holsthuis in Bergen.
Schrijver-dichter Peter Swanborn beet het spits af.

De gratis lunchrondleidingen door medewerkers op de eerste woensdag van de maand zijn inmiddels een traditie in museum Kranenburgh. Onder de noemer ‘Neem een loopje met …’ gaan de komende maanden ook bekende schrijvers een persoonlijke rondleiding geven door de tentoonstellingen. Deze tijdelijke ‘buren’ van het museum bewonen beurtelings het Adriaan Roland Holsthuis in Bergen, waar ze rust en inspiratie vinden om te schrijven. Tijdens de Loopjes vertellen ze over hun ervaringen in Bergen en over wat ze zien in Kranenburgh. Schrijver, dichter en journalist Peter Swanborn beet het spits af op woensdag 22 februari om 12.30 uur. Peter Swanborn (1963) publiceerde tot nu toe vier dichtbundels. Deze werden genomineerd voor onder meer de C. Buddingh’-prijs en de J.C. Bloemprijs. Zijn meest recente bundel is Het huis woont in mij (2013). Peter Swanborn is literair medewerker van de Volkskrant en redacteur van Tortuca, tijdschrift voor literatuur en beeldende kunst. Daarnaast geeft hij les in het schrijven en lezen van poezie.

Na Peter Swanborn vertellen schrijvers Pieter Hoexum (april), Erik Rozing (juli), Anton Dautzenberg (oktober) en Florette Dijkstra (december) tijdens een Loopje over hun werk en tijdelijke verblijf in het Adriaan Roland Holsthuis in Bergen (data volgen). Kranenburgh organiseert deze serie rondleidingen in samenwerking met het Bert Schierbeek Fonds en het Adriaan Roland Holst Fonds.

Link naar blog van Peter Swanborn:
http://www.letterenfonds.nl/nl/entry/1592/rondleiding-kranenburgh

Joke Hermsen


OPEN DAG 2016 (bericht geplaatst 4 november 2016)

Foto-impressie van de open dag op 30 oktober. In de huiskamer luisterde het publiek naar voordrachten van Jabik Veenbaas, Fleur Bourgonje en Hans Maarten van den Brink.

Huiskamer Jan Rothuizen (r)Joke Hermsen


TENTOONSTELLING IN MUSEUM KRANENBURGH
(bericht geplaatst 25 september 2016)

10 kunstenaars, leden van Grafiekgroep Bergen, lieten zich inspireren door gedichten van A. Roland Holst. Het resultaat is te zien van 25 september t/m 27 november in de tentoonstelling DE GRAFICUS EN DE DICHTER.


OPEN DAG ROLAND HOLSTHUIS
(bericht geplaatst 23 juni 2016)

Voor het 6e achtereenvolgende jaar wordt het Schrijvershuis een dag lang opengesteld voor publiek.
Op zondag 30 oktober 2016 kunt u in het voormalige woonhuis van Adriaan Roland Holst zien waar de dichter lange tijd woonde en werkte. Het programma voor deze dag wordt later bekend.

Huis open van 11.00 uur tot 17.00 uur.
Gedurende de dag zijn er 3 korte voordrachten:
– 12,00 uur Jabik Veenbaas
– 14.00 uur Fleur Bourgonje
16.00 uur Hans Maarten van den Brink

Adres: Nesdijk 7, Bergen NH
Toegang: vrij


OPEN DAG 2015 (bericht geplaatst 27 oktober 2015)

Impressie van de open dag op 25 oktober. In de huiskamer luisterde het publiek naar voordrachten van Ton Meijer, Pieter Hoexum, Maria Barnas en Erik Vlaminck.

Huiskamer Jan Rothuizen (r)Joke Hermsen Musici


OPEN DAG ROLAND HOLSTHUIS
(bericht geplaatst 12 juni 2015)

Voor het 5e achtereenvolgende jaar, zal tijdens de Kunst10daagse van Bergen het Schrijvershuis een dag lang worden opengesteld voor publiek.
Op zondag 25 oktober kunt u in het voormalige woonhuis van Adriaan Roland Holst zien waar de dichter lange tijd woonde en werkte. U krijgt tegelijkertijd een indruk van de verblijfplaats van de schrijvers, dichters en vertalers die dit bijzondere huis tegenwoordig een maand lang als hun werkplek mogen beschouwen.

Huis open van 11.00 uur tot 17.00 uur.
Gedurende de dag zijn er korte voordrachten:
– 11.30 uur Ton Meijer
– 13.00 uur Pieter Hoexum
– 14.30 uur Maria Barnas
16.00 uur Erik Vlaminck

Adres: Nesdijk 7, Bergen NH
Toegang: vrij


A. ROLAND HOLST PRIJS 2015 AAN MENNO WIGMAN EN GUUS JANSSEN
(bericht geplaatst 1 juni 2015)

Zaterdag 30 mei om 15 uur startte in een drukbezochte Ruïnekerk te Bergen NH het programma voor de uitreiking van de elfde A. Roland Holst Prijs voor Poëzie en de zesde A. Roland Holst Prijs voor Kunst.

Publiek Ruinekerk Maarten Doorman
Juryvoorzitter Maarten Doorman (r) las het juryrapport voor.

Menno Wigman en Karien Hilbers Pé Okx
Menno Wigman (l) ontving de Roland Holst Penning 2015 uit handen van voorzitter Karien Hilbers. Pé Okx (r) las het beoordelingsrapport voor de Kunstprijs.

Trio Janssen Ester Naomi Perquin
Winnaar van de Kunstprijs Guus Janssen (l) speelde eigen composities met Trio Janssen Wierbos Janssen. Ester Naomi Perquin (r) gaf de Holstlezing.

Meer informatie over de twee prijswinnaars, de jury en de rapporten kunt u lezen in het boekje dat speciaal ter gelegenheid van deze manifestatie verscheen.
Het PDF bestand van deze uitgave kunt u hier aanklikken.


A. ROLAND HOLST PRIJZEN 2015
(bericht geplaatst 28 feb / 1 apr 2015)

Sinds 2000 reikt de Stichting A. Roland Holst Fonds te Bergen driejaarlijks een poëzieprijs en ook een kunstprijs uit. De uitreiking van beide prijzen zal plaatsvinden op 30 mei te Bergen.
De kunstprijs 2
015 is toegekend aan componist en musicus Guus Janssen.
Lees persbericht (PDF bestand).

De poëzieprijs 2
015 is toegekend aan dichter Menno Wigman.
Lees persbericht (PDF bestand).


OPEN DAG 2014 (bericht geplaatst 27 oktober 2014)

Impressie van de open dag op 26 oktober. In de overvolle huiskamer luisterde het publiek naar verhalen van drie schrijvers die enige tijd in het huis hebben gewoond. Binnenkort kunt u hier hun korte verhalen lezen.

Huiskamer Jan Rothuizen (r)Gerrit Jan Zwier Joke Hermsen Musici


OPEN DAG ROLAND HOLSTHUIS (bericht geplaatst 30 augustus 2014)

Voor het 4e achtereenvolgende jaar, zal tijdens de Kunst10daagse van Bergen het Schrijvershuis een dag lang worden opengesteld voor publiek.
Op zondag 26 oktober kunt u in het voormalige woonhuis van Adriaan Roland Holst zien waar de dichter lange tijd woonde en werkte.
U krijgt tegelijkertijd een indruk van de verblijfplaats van de schrijvers, dichters en vertalers die dit bijzondere huis tegenwoordig een maand lang als hun werkplek mogen beschouwen.

Huis open van 12.00 uur tot 17.00 uur.
Gedurende de middag zijn er korte voordrachten door drie schrijvers die het huis hebben bewoond.
– 13.00 uur Jan Rothuizen.
– 14.30 uur Gerrit Jan Zwier.
– 16.00 uur Joke Hermsen.

De Bergense celliste Irene van de Heuvel zal samen met haar leerlingen deze middag muzikaal op luisteren.

Adres: Nesdijk 7, Bergen NH
Toegang: vrij


BESTUURSWISSELING (bericht geplaatst 21 maart 2014)

In de bestuursvergadering van 20 maart werd bestuurslid musicus Jan van Wijk bedankt voor zijn jarenlange inzet voor het ARHF. Hij wordt opgevolgd door de heer Pé Okx.


BESTUURSWISSELING (bericht geplaatst 26 november 2013)

Na 8 jaar penningmeesterschap is de heer P. Bok afgetreden als bestuurslid. Per 26 november is zijn opvolger de heer M. Schölvinck.


OPEN DAG ROLAND HOLSTHUIS 2013
Impressie van de open dag op 27 oktober. In de huiskamer luisterde het publiek naar interessante verhalen van Karin Anema, Anton Dautzenberg en Manuel Kneepkens.Volgende open dag zondag 26 oktober 2014.

Anema Dautzenberg Kneepkens


OPEN DAG ROLAND HOLSTHUIS (bericht geplaatst 3 oktober 2013)

Opnieuw, voor het 3e achtereenvolgende jaar, zal tijdens de Kunst10daagse van Bergen het Schrijvershuis een dag lang worden opengesteld voor publiek. Op zondag 27 oktober kunt u in het voormalige woonhuis van Adriaan Roland Holst zien waar de dichter lange tijd woonde en werkte. U krijgt tegelijkertijd een indruk van de verblijfplaats van de schrijvers, dichters en vertalers die dit bijzondere huis tegenwoordig een maand lang als hun werkplek mogen beschouwen.
Gedurende deze dag kunt u tevens luisteren naar korte voordrachten van drie schrijvers die allen in het verleden enige tijd in het huis woonden en werkten.
– Om 13.00 uur Karin Anema.
– Om 14.30 uur Anton Dautzenberg.
– Om 16.00 uur Manuel Kneepkens.

Claudia Veenstra komt de dag muzikaal opluisteren met een klein barok ensemble.

Adres: Nesdijk 7, Bergen NH
Open: Zondag 27 oktober 2013, v.a. 11.00 uur tot 17.00 uur
Toegang: vrij

Klik hier voor artikel Dautzenberg in het Financieele Dagblad: Huis van de prins


OPEN DAG ROLAND HOLSTHUIS 2013 (bericht geplaatst 7 dec 2012)
Tijdens de Bergense Kunst10daagse 2013, zal zondag 27 oktober het Schrijvershuis aan de Nesdijk in Bergen opnieuw één dag opengesteld worden voor publiek.


OPEN DAG ROLAND HOLSTHUIS (bericht geplaatst 4 nov 2012)
Ook dit jaar trok de open dag op 28 oktober veel publiek. Men kon o.a. naar voordrachten van schrijvers luisteren. In een volle huiskamer gaf Wanda Reisel een interessante voordracht over haar in 2011 verschenen biografie over de schrijver F.B. Hotz.

Publiek

Wanda Reisel


OPEN DAG ROLAND HOLSTHUIS (bericht geplaatst 6 juli 2012)

Tijdens de Kunst10daagse van Bergen, op zondag 28 oktober, wordt het Schrijvershuis opnieuw opengesteld voor publiek. In het voormalige woonhuis van Adriaan Roland Holst kunt u zien waar de dichter lange tijd woonde en werkte. U krijgt tegelijkertijd een indruk van de verblijfplaats van de schrijvers, dichters en vertalers die dit bijzondere huis tegenwoordig een maand lang als hun werkplek mogen beschouwen.
Gedurende deze dag kunt u luisteren naar korte voordrachten van drie schrijvers die allen in het verleden enige tijd in het huis woonden en werkten.
– Om 13.00 uur Peter Swanborn.
– Om 14.30 uur Aleid Truijens.
– Om 16.00 uur Wanda Reisel.

Jan Koehoorn zal deze dag muzikaal opluisteren. De bekende toetsenist met een voorliefde voor Mozartsonates brengt zijn goed klinkende portable-piano mee.

Adres: Nesdijk 7, Bergen NH
Open: Zondag 28 oktober 2012, 11.00 – 17.00 uur
Toegang: vrij


A. ROLAND HOLST PRIJZEN 2012 AAN JACOB GROOT EN PETER BES
(bericht geplaatst 21 mei 2012)

Zaterdag 12 mei om 15 uur startte in een drukbezochte Ruïnekerk te Bergen NH het programma voor de uitreiking van de tiende A. Roland Holst Prijs voor poëzie en de vijfde A. Roland Holst Prijs voor kunst.

Karien Hilbers Wiel Kusters Jacob Groot
Na het welkom door bestuursvoorzitter Karien Hilbers en voorlezing van het juryrapport door Wiel Kusters werd de poëzieprijs 2012 uitgereikt aan Jacob Groot.

Harold Bos Peter Bes Hester Knibbe
Na voorlezing van het beoordelingsrapport door Harold Bos volgde de uitreiking van de kunstprijs 2012 aan Peter Bes. De Holstlezing door Hester Knibbe vormde de afsluiting van de driejaarlijkse manifestatie die dit keer muzikaal omlijst werd door de gitariste Yvonne Ebbers en de singer-songwriter J.P. den Tex.

Publiek JP en Sjoerd
Onder grote belangstelling werd om 17 uur aansluitend door Sjoerd Kuyper en J.P. den Tex op muzikale originele wijze de tentoonstelling met werk van Peter Bes geopend in het KunstenaarsCentrumBergen.

Lees hier meer over de poëzie van Jacb Groot.
Klik hier voor de website met het werk van Peter Bes.


PERSBERICHT:
TOEKENNING A. ROLAND HOLST PRIJZEN 2012

AAN JACOB GROOT EN PETER BES

(bericht geplaatst 8 februari 2012)

De Stichting A. Roland Holst Fonds in Bergen heeft haar driejaarlijkse oeuvreprijs voor poëzie toegekend aan Jacob Groot(1947).
Jacob Groot debuteerde in 1970 als dichter met de bundel Net als vroeger. Hij wordt uitgegeven door Uitgeverij De Harmonie te Amsterdam en schrijft behalve poëzie ook romans en essays. ‘Terwijl Groots poëzie ontegenzeggelijk een romantische traditie voortzet, is ze helemaal van deze tijd, juist door haar setting in de populaire cultuur,’ aldus het juryrapport.
Voor de poëzieprijs werd het bestuur van de stichting geadviseerd door een jury bestaande uit Odile Heynders, Huub Beurskens en voorzitter Wiel Kusters.

De driejaarlijkse prijs voor beeldende kunst gaat naar Peter Bes(1945). Het werk van Peter Bes, voornamelijk etsen en schilderijen maar ook ruimtelijke objecten, is te zien in de Amsterdamse galerie Bel-Etage.

De prijzen bestaan uit een geldbedrag van € 5000 en een penning die vervaardigd is door de kunstenaar Geer Roobeek. De prijzen hebben het karakter van een stipendium.

De uitreiking van beide prijzen vindt plaats op 12 mei 2012 in de Ruïnekerk te Bergen. Bij die gelegenheid zal de dichteres Hester Knibbe de A. Roland Holst-lezing houden. In het gebouw van het Kunstenaarscentrum Bergen, Plein 7, wordt op dezelfde dag een tentoonstelling geopend van het werk van Peter Bes. Dit jaar besliste het bestuur voor het eerst zelf over de kunstprijs, waarbij Harold Bos als externe adviseur optrad. De A. Roland Holstprijs voor beeldende kunst is voortaan bestemd voor een kunstenaar uit de regio waarin het A. Roland Holst Fonds werkzaam is.

Meer informatie voor de pers:
U kunt contact opnemen met de Stichting A. Roland Holst:
Jan van der Vegt, e: jan.vandervegt@telfort.nl, t: 072 5333077, www.rolandholstfonds.nl
of met Uitgeverij De Harmonie:
Louise Koopman, e: lkoopman@deharmonie.nl, t: 020 6245181, www.deharmonie.nl

Klik hier voor meer informatie over de penning. Of hier voor een afbeelding.


BESTUURSWISSELING (bericht geplaatst 17 januari 2012)
Na vele jaren bestuurslid te zijn geweest van het A. Roland Holst Fonds is
Mr. F.G.M. Conijn afgetreden.
Hij is per 28 november 2011 opgevolgd door mevr. M. van Vleuten-Schulte .


OPEN DAG ROLAND HOLSTHUIS (bericht geplaatst 18 oktober 2011)
Tijdens de Kunst10daagse, op zondag 30 oktober, is het Schrijvershuis aan de Nesdijk in Bergen één dag opengesteld voor publiek. In het voormalige woonhuis van Adriaan Roland Holst kunt u zien waar de dichter lange tijd woonde en werkte. U krijgt tegelijkertijd een indruk van de verblijfplaats van de schrijvers, dichters en vertalers die dit bijzondere huis tegenwoordig een maand lang als hun werkplek mogen beschouwen. Gedurende deze dag kunt u luisteren naar korte voordrachten van drie schrijvers die allen in het verleden enige tijd in het huis woonden en werkten.

– Om 11.30 uur treedt de schrijfster van romans, verhalen en kinderboeken Nicolette Smabers op.
– Om 14.00 uur wordt Ester Naomi Perquin verwacht, de jonge dichteres met de eigenzinnige blik die al enkele prijzen voor haar werk ontving.
– Om 16.00 uur draagt Pieter Boskma voor uit eigen werk, de dichter die het duingebied zo goed kent en zich laat inspireren door Roland Holst.

Zangeres Adinda Vis en gitariste Charmayne Sijm zullen deze dag muzikaal opluisteren. Dit fameuze duo zal in meerdere akoestische optredens diverse bekende en minder bekende jazzliederen, popsongs en chansons ten gehore brengen.

De open dag wordt gerealiseerd door het A. Roland Holst Fonds en het Bert Schierbeek Fonds. Van beide stichtingen zijn bestuursleden / medewerkers aanwezig om vragen te beantwoorden over de prins der dichters, zijn huis en zijn werk

Adres: Nesdijk 7, Bergen NH
Open: Zondag 30 oktober 2011, 11.00 – 17.00 uur
Toegang: vrij


 

PRIJSDEPRIJS (bericht geplaatst 26 september 2011)
De A. Roland Holstprijs Kunst & Poëzie dingt mee naar de titel voor de best ontworpen Nederlandse kunstprijs!
De penning, een ontwerp van beeldend kunstenaar Geer Roobeek, wordt sedert 2003 uitgereikt.

De beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) organiseert de PrijsDePrijs. Iedereen kan vanaf 1 oktober zijn/haar stem uitbrengen via de website www.prijsdeprijs.nl
Op 13 oktober wordt in de Stadsschouwburg Amsterdam de winnaar van de PrijsDePrijs bekend gemaakt.


FILMPJE (bericht geplaatst 25 februari 2011)
Korte video over het Roland Holsthuis.
Link: http://videoplayer.neos.nl/fd/index.php?item=2310


A. Roland Holst Poëziefestival in Bergen
In samenwerking met de Openbare Bibliotheek organiseerde het A. Roland Holstfonds in 2006 het Roland Holst Poëziefestival. Alle scholen, basis- en voortgezet onderwijs, in Schoorl, Egmond en Bergen werden benaderd. De leeftijd van de dichters liep dus zeer uiteen, van 6 tot 18 jaar. Het leverde origineel en gevarieerd werk. Een aantal geselecteerde gedichten waren op een bijzondere manier te zien in het centrum van Bergen. Werk uit de Bergense school van nu dus!