ARHF Nieuws

A. Roland Holstprijs voor poëzie 2024

De Stichting A. Roland Holst in Bergen (NH) heeft haar driejaarlijkse oeuvre-prijs voor poëzie toegekend aan de dichter Sasja Janssen.

Klik op de foto voor een vergroting.

Opening door Ivan Borghstijn
Juryrapport, voorgelezen door Geertjan de Vugt (juryvoorzitter)
Sasja ontvangt de penning, vervaardigd door kunstenaar Gígja Reynisdóttir.
Dankwoord van laureaat Sasja Janssen
Corinne Moerbeek (piano), Willem Nijman (cello) en Elise Keep (sopraan)
Poëzielezing door Liesbeth Lagemaat

Programma zaterdag 25 mei 2024


16:00 uur Opening door Ivan Borghstijn, voorzitter
16:05 uur Impressie van gehonoreerde subsidieaanvragen van de afgelopen drie jaar
16:15 uur Corinne Moerbeek (piano), Willem Nijman (cello) en Elise Keep (sopraan)
16:20 uur Juryrapport, voorgelezen door Geertjan de Vugt (juryvoorzitter) en uitrei-king prijs aan laureaat Sasja Janssen
16:35 uur Corinne Moerbeek (piano), Willem Nijman (cello) en Elise Keep (sopraan); twee gedichten van Sasja Janssen op muziek
16:45 uur Poëzielezing door Liesbeth Lagemaat
17:10 uur Corinne Moerbeek (piano), Willem Nijman (cello) en Elise Keep (sopraan)
17:15 uur Borrel
Over de Oeuvreprijs De A. Roland Holstprijs, vernoemd naar de Bergense dichter Adriaan Roland Holst (1888-1976), is één van de grootste poëzieprijzen van Nederland. De oeuvreprijs wordt iedere drie jaar uitgereikt. De prijs wordt georganiseerd door het A. Roland Holstfonds.

Over het fonds

Op 26 september 2023 stond er een interessant artikel over het fonds in de Alkmaarsche Courant. Geschreven door Annemarie Ettekoven.
Klik hier.

Op 29 mei 2021 werd de Roland Holst Prijs voor poëzie uitgereikt aan Saskia de Jong!

De feestelijke prijsuitreiking in de Ruïnekerk in Bergen was voor iedereen te volgen via een livestream.
U kunt de hele livestream terugzien op deze youtubelink: https://youtu.be/SOGfCKujP4w

Stichting A. Roland Holst in Bergen (NH) heeft haar driejaarlijkse oeuvreprijs voor poëzie toegekend aan de dichter Saskia de Jong (1973). Ze volgt daarmee het advies van de jury, bestaande uit Obe Alkema (voorzitter), Asha Karami en Bernke Klein Zandvoort. ‘Saskia de Jong schrijft compromisloze bundels, associatief van aard en tegelijk goed gecomponeerd, en werkt aan een activerend en inspirerend oeuvre,’ aldus de jury.

De prijs is uitgereikt op zaterdag 29 mei 2021 in de Ruïnekerk in Bergen (NH). De uitreiking zal in verband met de coronamaatregelen te volgen zijn via een livestream. Naast het stipendium van 10.000 euro ontvangt de winnares een bronzen penning, vervaardigd door kunstenaar Geer Roobeek.

Open Dag Schrijvershuis 2021
(bericht geplaatst 1 november 2021)

Het Roland Holst Huis was zondag 31 oktober opengesteld voor publiek. Een aantal bezoekers heeft geluisterd naar bijzondere lezingen door een drietal schrijvers die in het huis een maandlang hebben gewoond en gewerkt.

Milja Praagman, illustrator/schrijver , Willemijn van Dijk, oudhistoricus en schrijver en Marijke Schermer, roman- en toneelschrijver.

Jan van der Vegt, biograaf van A. Roland Holst, vertelde over de geschiedenis van het huis en de dichter.

 

Klik op de foto voor groter beeld

Milja Praagman, illustrator/schrijver

Milja Praagman, illustrator/schrijver

Marijke Schermer, roman- en toneelschrijver

Marijke Schermer, roman- en toneelschrijver

Willemijn van Dijk, oudhistoricus en schrijver

Willemijn van Dijk, oudhistoricus en schrijver

Jan van der Vegt, biograaf

Jan van der Vegt

Poëzieprijs 2021 voor Saskia de Jong
(bericht geplaatst 5 februari 2021)

Stichting A. Roland Holst in Bergen (NH) heeft haar driejaarlijkse oeuvreprijs voor poëzie toegekend aan de dichter Saskia de Jong (1973). Ze volgt hiermee het advies van de jury, bestaande uit Obe Alkema (voorzitter), Asha Karami en Bernke Klein Zandvoort. ‘Saskia de Jong schrijft compromisloze bundels, associatief van aard en tegelijk goed gecomponeerd, en werkt aan een activerend en inspirerend oeuvre,’ aldus de jury.

Saskia de Jong
Saskia de Jong (Alphen aan de Rijn, 1973) is, zo schreef poëziecriticus Piet Gerbrandy in de Volkskrant, een “hyperbewuste dichter”. Voor haar debuut, zoekt vaas (2004), werd ze genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Ook haar tweede bundel, resistent (2006), oogstte veel lof. Zo ontving ze de Gedichtendagprijs 2007 en werd ze genomineerd voor de Paul Snoek Poëzieprijs. Haar bundel de deugende cirkel (2010) bevatte gedichten voor kinderen; hierin beschrijft ze op een geestige manier het dierenrijk van A tot Z. De afgebeelde collages maakte ze zelf. Haar nieuwste bundel, het jaagpad op en af, verscheen in 2020. De recensent van NRC Handelsblad schreef over deze bundel: ‘Deze dichter provoceert zonder vrijblijvend te zijn en dat fascineert me.’

Uitreiking
De prijs werd uitgereikt op zaterdag 29 mei 2021 in de Ruïnekerk in Bergen (NH). De feestelijke uitreiking zal in verband met de coronamaatregelen te volgen zijn via een livestream. Naast het stipendium van 10.000 euro ontvangt de winnares een bronzen penning, vervaardigd door kunstenaar Geer Roobeek.

Over de A. Roland Holst Prijs
Het bij het stipendium behorende geldbedrag is met ingang van deze editie verhoogd naar 10.000 euro. De A. Roland Holst Prijs behoort daarmee tot de hoogst gedoteerde poëzieprijzen van Nederland. De prijs wordt iedere drie jaar uitgereikt op initiatief van het A. Roland Holst Fonds.
Zie ook Roland Holst Prijs

SaskiaDeJong

Saskia de Jong (foto Sanne Peper)

Het A. Roland Holst Schrijvershuis in beeld

In de vierde uitzending van Cultureel Magazine Bergen gaat een item over het A. Roland Holst Schrijvershuis. Een inleiding verteld door de secretaris van het fonds Olga Kruisbrink. En een interview met schrijvershuisbewoner en literair vertaler Peter Bergsma.
De film is hier te zien. Het Roland Holst item start bij 21:02.

RolandHolstHuis

Oude opname van de prijsuitreiking in 1988
(bericht geplaatst 8 juni 2020)

Op een VHS videoband vonden we filmfragmenten van de Roland Holst prijsuitreiking aan Eva Gerlach. In de Ruïnekerk te Bergen uitgereikt op 8 juni 1988 in aanwezigheid van koningin Beatrix. Matige filmkwaliteit, maar leuk om te zien.
Klik hier.

Passages, passanten
(bericht geplaatst 5 februari 2020)

Beluister een radio opname over de dichter A. Roland Holst VPRO, de Plantage, uitgezonden op 9 februari 1988
Klik hier.

Open Dag Schrijverhuis 2020
Het bestuur van het A. Roland Holstfonds heeft op 8 juni 2020 bekend gemaakt dat de Open Dag van het Schrijvershuis dit jaar niet doorgaat.
Vanwege coronavoorschriften is bezoek op de geplande dag (zondag 1 november) helaas niet mogelijk.

Open Dag Schrijvershuis 27 oktober 2019
Een drukbezochte dag met interessante voordrachten.

(foto lb) Schrijver/beeldend kunstenaar Florette Dijkstra vertelt over haar nieuwste boek Rumoer – over het begin van kunst, dat deze maand verscheen bij uitgeverij IJzer.

(foto rb) Dichter, schrijver van een roman, redacteur, criticus en docent Erik Lindner vertelt over zijn verblijf in het schrijvershuis. Zijn meest recente bundel,  Zog, verscheen vorig jaar bij uitgeverij Van Oorschot.

(o) Peter Bergsma (midden) wordt aangekondigd door bestuurslid Jabik Veenbaas. Bergsma vertaalde sinds 1977 een zeventigtal boeken van J.M. Coetzee, William Faulkner, Ernest Hemingway, Les Murray, Vladimir Nabokov, Mark Twain, John Updike en anderen. Hij was tot voor kort directeur van het Vertalershuis in Amsterdam.

Florette Dijkstra
Peter Bergsma (midden)
Erik Lindner

Klik op een foto voor een vergroting

Zee